Finanční poradci nemusí mít vždy cenné rady

12.12.2013 10:41

Všichni se můžeme v životě dostat do finanční situace, se kterou si nebudeme umět poradit sami s vlastními znalostmi. V dnešní době existuje ne trhu nepřeberné množství finančních poradců, kteří ochotně nabízí pomoc při výběru vhodného produktu nebo výhodném investování. Jak ale poznat, kdy poradci důvěřovat a být si jisti, že se nejedná o prodejce, kterého zajímá jen jeho vlastní profit a nechá nás podepsat nevýhodnou smlouvu? Buďte na schůzku připraveni a dejte pozor na následující rady.

Pokud chcete své finanční prostředky zhodnotit a získat zajímavý výnos, nenechte se poradcem zlákat na uzavření investičního životního pojištění. Nepočítejte s tím, že by šlo skutečně lákavě uspořit. Pojištění slouží všeobecně ke krytí nenadálých událostí, za které si platíte. Stejně buďte obezřetní při vyplňování zdravotního dotazníku. Nenechte se zlomit, že není nutné uvádět veškeré potíže. Často pak dochází k odmítnutí pojišťovny při pojistné události. Podle podmínek má na to samozřejmě právo, pokud jste neuvedli v dotazníku zcela pravdivé nebo zavádějící informace.

V neposlední řadě vždycky myslete na to, že klientem jste Vy. Nebojte se poradce na cokoliv zeptat a nechte se zastavit ani větami, že je jedná o obvyklý typ smlouvy a nemáte se čeho bát. Zlaté pravidlo říká „podepsat můžeš, přečíst musíš“. Podepsání nevýhodných smluv je v současnosti nešvarem mnoha Čechů. Mějte na paměti, že jde o Vaše peníze a Vaši investici do budoucna. Finanční poradce může být jen velice dobrý obchodník, kterému můžete snadno naletět, že se zajímá o skutečně nejvýhodnější podmínky právě pro Vás.