Potřebujete ukončit smlouvu o povinném ručení? Jak na to ve čtyřech bodech

17.12.2013 09:42

Nelíbí se vám kolik peněz ročně zaplatíte za povinné ručení? Srovnávali jste desítky nabídek na internetu a zjistili jste, že částka, kterou platíte je více než přemrštěná oproti nabídce jiných společností? Nejlepším řešením je odstoupit od smlouvy o povinném ručení, ale tak jednoduché to nebude. Můžete čekat klidně i více jak půl roku! Původní smlouvu totiž nemůžete ukončit jakmile vás napadne. Zde je ve čtyřech bodech postup, který vás dovede k chtěnému cíli.

1. Vypovězení původní smlouvy – tento krok je potřeba uskutečnit písemnou formou, v žádném případě nestačí pouze zavolat do pojišťovny. Co musí obsahovat taková výpověď? Kromě klasických údajů jako je jméno, příjmení, adresa, uveďte číslo pojistné smlouvy, důvod výpovědi atd.

2. Počet měsíců bez nehody – toto potvrzení dostanete na základě výpovědi, ale nejspíš to bude až v době, kdy již budete mít novou pojistnou smlouvu. Zjistěte si tento údaj, který po vás budou chtít při uzavírání nové smlouvy, zavoláním do dosavadní pojišťovny.

3. Konečně uzavřete novou smlouvu – jelikož pojišťovny vycházejí svým potencionálním zákazníkům vstříc, můžete uzavřít smlouvu i tři měsíce před její platností. Můžete tedy novou smlouvu uzavřít ve stejnou chvíli, kdy vypovídáte smlouvu původní.

4. Potvrzení odevzdejte nové pojišťovně – některé pojišťovny si vámi zadaný údaj ověří v online databázi České kanceláře pojistitelů, jiné si počkají na potvrzení, které jim odevzdáte.