Dvě třetiny dluhů v ČR tvoří hypotéky

28.11.2013 20:22

 


Zatímco poptávka po spotřebitelských úvěrech se drží poslední dobou na stejné úrovni, o hypotéky zájem podle posledních průzkumů dlouhodobě roste. Hranici tří procent úrokové sazby sice překročily, ale jejich očekávaný růst má být podle předpokladů pomalý a neměl by tak zásadně trh s nemovitostmi ovlivnit. Lehce by se mohla trhu dotknout nedávná intervence ČNB pro oslabení koruny.

Objem hypoték meziročně vzrostl o 44 miliard a nyní dosahuje téměř 860 miliard korun. Mezi spotřebitelskými úvěry, kontokorenty nebo kreditními kartami tak tvoří více než dvě třetiny dluhů českých domácností. Vzhledem v ekonomické recesi uplynulých let se ale mnoho domácností dostalo do neschopnosti pořízené hypotéky splácet. Ze statistik vyplývá, že nejvíce hypotečních úvěrů bylo pořízeno za účelem koupi nemovitosti. Zbylý podíl zaujímají rekonstrukce nebo výstavby. Téměř 80% uzavřených smluv mají pětiletou dobu fixace.

Od ledna roku 2014 budou banky měnit znění obchodních podmínek i smluvní dokumentace. Kvůli novému občanskému zákoníku nastanou změny, které se týkají hlavně zástavního práva nebo dědictví.