Na co Češi využívají půjčky

26.12.2013 11:28

Nejnovější průzkumy českých bank ukazují, z jakých nejčastějších důvodů jsou ochotni uzavřít smlouvu o úvěru a zadlužit se půjčkou. Pokud jde o vlastní potřeby domácností, nejvíce Čechů by za získanou finanční výpomoc rekonstruovala byt nebo zakoupila nutné vybavení. Přes deset procent tázaných by neváhalo s koupí luxusního vozu. Skoro celá pětina respondentů by přemýšlela o koupi bazénu a zařízení zahrady u svého rodinného domu. Zajímavé bylo i malé procento mužů i žen, kteří by půjčku využili k tajnému podnájmu bytu a vydržování milenek či milenců. Průzkum ukazuje, že jako Češi jsme schopni uvažovat prakticky a reálně. Na zboží jako jsou kabelky, oblečení nebo obuv, by půjčku či nějakou formu úvěru téměř nikdo nevyužil.

Zajímavé byly výsledky dotazování na ochotu půjčit státu. Největší procento respondentů by neváhalo investovat do zdravotnictví, boj s korupcí by podpořila téměř pětina Čechů. Školství a sociální systém kolem patnácti procent. Pouhé jedno procento by bylo ochotné zadlužit se kvůli armádě.

Při rozhodování o uzavření úvěru nebo půjčky je pro více jak polovinu Čechů nejdůležitějším ukazatelem výše úrokové sazby. Stále ale roste zájem o možnost případného refinancování. To už v současnosti nabízí téměř každá velká banka a není výjimkou ani u nebankovních společností.