Na nemocenské si můžete chytře přijít na desetitisíce

29.11.2013 19:27

Odhalené případy poslední doby potvrzují podvodné jednání rodinných firem a jiných zaměstnavatelů s nemocenskou. Jedná se o organizované činy, při kterých se dá přijít k slušnému přivýdělku. Jednoduše společnost zaměstná pod identifikačními údaji fiktivně nového pracovníka, často rodinného příslušníka nebo známého. Hrubý měsíční plat je chytře nastaven klidně na sedmdesát tisíc korun. Hned po nástupu do práce, výjimkou není ani pouze prvních pár odpracovaných dnů, nastoupí zaměstnanec oficiálně na nemocenskou. Při tak vysokém hrubém platu si může přijít i na maximální výši dávek, která je v současnosti 855 korun za jeden den.

Do organizovaných podvodů mohou být zapojení i samotní lékaři, kteří vystavují neschopenky na různé diagnózy. Ty jsou často takového charakteru, že bývá poměrně složité provedení kontroly a jejich potvrzení. Pokud lékař o fintě „nemocného“ neví, dochází k dokonalým sehráním skutečných zdravotních potíží, které vyžadují nástup na nemocenskou. Pak už jen čekají prvních 21 dní, kdy je povinen nemocenskou hradit zaměstnavatel. Při dlouhodobé neschopnosti a dosažení maximální denní dávky 855 korun pak není problém dostat se k příjmu přesahující 25000 korun měsíčně. Pokud se do celého podvodu zapojí více rodinných příslušníků a známých, rozpočet domácností vypadá hned zajímavěji.

Česká správa sociálního zabezpečení ale varuje, že za poslední dobu byla schopná odhalit nemálo takových případů. V případě pochybností při kontrole u zaměstnavatele a podezřelého pracovníka na neschopence, může OSSZ povolat posudkového lékaře, který celou věc znovu posoudí a prošetří. Z dosud podaných trestních oznámení již bylo odsouzeno celkem 31 lidí. Nejčetněji se podvody vyskytují v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem.