Plánované vánoční výdaje Čechů nepřesáhnou osm tisíc korun

20.11.2013 23:56

 

 
   


Vánoce jsou obdobím, kdy jsou Češi ochotní sáhnout hlouběji do kapsy. Více jak polovina domácností v České republice přiznává, že na dárky využívají různé formy úvěru nebo pořizování kreditních karet, protože jejich finanční rezervy jim potřebné výdaje nepokryjí.

Podle čerstvých průzkumů pro společnost Cetelem plánuje za dárky pouhá čtvrtina Čechů utratit částku vyšší než pět tisíc korun. Zbylá většina respondentů tuto hranici překročit nechce. Zhruba šest procent lidí je ochotných investovat do Vánoc přes deset tisíc korun. Za výzdobu, pohoštění a ostatní výdaje kromě dárku hodlají domácnosti vložit kolem třech tisíc.

Vzhledem k tomu, že každý rok podle různých anket a průzkumů utratí ve skutečnosti Češi více, než plánovali, očekává se, že i letos bude skutečný výdaj vyšší než průměrných osm tisíc.

Největší podíl na finančních nákladech za dárky zaujmou děti. Zhruba dvě pětiny lidí plánují dětem splnit jejich přání. Více jak polovina se pokusí splnit přání alespoň částečně. Necelých sedm procent dotazovaných předem přiznává, že jejich finanční prostředky náklady na splnění dětských přání nestačí.