Půjčky kvůli Vánocům se spíš nevyplácí

18.11.2013 22:54
 
   

Doba Vánoc a s tím spojená nákupní horečka dárků opět graduje. Podle nejnovější ankety si letos půjčujeme více než loni. Každoročně vybíráme z velkého množství různých úvěrových produktů, abychom pokryli výdaje na vánoční dárky. Všeobecně je známo, že na pro takové případy bychom si půjčky brát neměli a v každé domácnosti by se měly tvořit finanční rezervy, kterými takové události pokryjeme.

Samotné banky i nebankovní společnosti nabízí množství spotřebitelských a hotovostních úvěrů. Tyto typy úvěrů ale mívají dobu splatnosti minimálně šest měsíců. Je tedy na zamyšlení, zda se nám vyplatí splácet Vánoce ještě před létem, kdy už přemýšlíme o dalším úvěru na dovolenou u moře. Další nevýhodou těchto úvěru je nemožnost jejich předčasného splacení. Respektive počítejte v takovém případě se sankcí nebo jistou formu pokuty.

V České republice stále roste počet domácností, které přiznaly, že si někdy na Vánoce musely půjčit. S tímto faktem bankovní i nebankovní společnosti počítají. Vždy tedy firmu, od které si chcete půjčit, pečlivě vybírejte. Zaměřte se především na cenu a délku půjčky. Tedy jednoduše kolik nakonec za Vánoční dárky skutečně zaplatíte a jak dlouho budete dárky ještě splácet.

Za poslední roky se staly velice populárními kreditní karty různých nebankovních společností. Na první pohled vypadají lákavě a získat je nebývá problém. Vždy si pečlivě prostudujte úroky a poplatky, které poskytnutí podobné karty vyžadují.