Zaměstnavatelé budou mzdy spíše zvyšovat

02.12.2013 21:47

Hospodářské noviny provedly čerstvé průzkumy u více než osmi stovek podniků a firem. Drtivá většina zaměstnavatelů neplánuje se mzdami svých pracovníků hýbat. Pouhých sedm procent prý platy nejspíš sníží. Více jak patnáct procent tázaných společností hodlá mzdy zvyšovat. Dojde k tomu převážně u velkých podniků s více jak 250 zaměstnanci. Nejvíce se mohou podle průzkumů těšit lidé zaměstnaní ve zpracovatelských oborech. Obory, ve kterých se očekává minimální nárůst mezd, jsou stavebnictví a služby.

Podle odborníků jsou výsledky průzkumu Hospodářských novin důkazem, že vývoj domácí ekonomiky zažívá v tomto ohledu jedno z těch méně drastických období. Oživení u drobných živnostníků a podnikatelů se očekává již v první polovině příštího roku. Mohlo by tak dojít ke zvyšování mzdových nákladů i u malých firem a v jiných oborech. Samozřejmě se průzkum týká pouze nominální hodnoty, která nezohledňuje změnu cenové hladiny. Ta podle analytiků v příštím roce poroste.

Po zásahu České národní banky pro oslabení koruny zůstává otázkou, jak se budou vyvíjet reálné mzdy. Nárůst cen spotřebního zboží by měl dostat inflaci až na 2,2%. Na cenovou hladinu ale budou mít vliv i ostatní faktory, jako například předpokládaný pokles cen energií.