Zásady pro začínajícího investora

15.11.2013 21:49

V současnosti patří investování k velice zajímavým finančním odvětví. Stačí vlastnit i menší obnos peněz navíc a zkusit je zhodnotit, v mnoha případech velice lukrativními způsoby. Je ale potřeba si uvědomit, že investování vyžaduje stabilní základu ohledně finanční gramotnosti investora.

V první řadě je nutné si uvědomit, že investice není to samé co spoření. Mnozí začátečníci za vidinou lákavých zisků, vkládají zbytečné obnosy a to do investic, které mohou skončit i ztrátou. Základem je tedy nikdy neinvestovat vše a ponechat si rezervy. Tím se vyvarujete zbytečných problémů, pokud by investice nedopadla. Není hned od začátku nutné začínat s miliony. Na startu postačí klidně pár stovek měsíčně.

U investic se obecně zohledňují tři základní parametry. A hned je nutné upozornit, že tyto pilíře nejde mít všechny najednou. Pokud sledujeme likviditu, to znamená, jak snadno lze investici proměnit v hotovost, budeme volit nejspíš spořicí účty, kde máte peníze k dispozici, ale musíme se smířit s nízkým úrokem. Vyšší výnos investice je možné získat naopak u uložených peněz na delší dobu. Typickým příkladem je stavební spoření. Bezpečí uložených peněz je často základem konzervativních investorů. To znamená, že ani za vidinou vysokého výnosu nejsou ochotni riskovat a raději volí jistotu návratnosti vložených peněz.

Zprvu začněte skutečně opatrně. Pochopitelně mnohé začátečníky láká velký výnos. Spíše je zapotřebí zachovat klidnou hlavu a zkusit prvně kolektivní investování, které je relativně bezpečné a je řízeno odborníky. Až poté, co si vyzkoušíte prostředí finančních trhů, můžete začít s nákupem konkrétních akcií.

Samozřejmostí je rozdělení portfolia. Vždy je lepší investovat do různých odvětví. Pokud začínáme, je lepší investovat větší obnosy do konzervativnějších akcií a menší obnos zkusit vložit do rizika s možností velkého výnosu.

V neposlední řadě si stanovte hranice. Po prvních neúspěších nepropadejte panice. Pak budete zbytečně nakupovat a prodávat a jen přelévat peníze a platit poplatky. Neplašte, dokud se peníze nepropadnou pod stanovenou hranici. Pak teprve usuďte, zda jste ochotni riskovat ještě dál.